Plackiem po węgiersku zajadałam się w czasach studenckich w Krakowie ( koniec lat 90tych ). Potem lokal przeszedł na produkcję masową i przestałam się u nich stołować.
Mama jest mistrzynią w przygotowywaniu sosu do placków, a ja jestem specjalistką od placków z kiszona kapustą. Odkąd ją wprowadziłam jako 'główny' składnik do dania ojciec placka z sosem bez kapusty nie zje. Tylko potrafi nagle się zebrać i wyjść do pobliskiego sklepu.
Składniki na sos:
- łopatka albo karczek albo schab plus żeberka ( takie połączenie też jest możliwe i wypróbowane )
- cebula
= przyprawy: przyprawa Gyrosa, słodka papryka, ziele małgorzatki, liść laurowy, ziele angielskie,
- kostka grzybowa lub rosołowa
Przygotowanie:
- wrzucamy mięso na patelnię z olejem, mieszamy tak długo, aż zbrązowieje
- w międzyczasie dodajemy gyrosa i słodką paprykę
Składniki na sos:
- łopatka albo karczek albo schab plus żeberka ( takie połączenie też jest możliwe i wypróbowane )
- cebula
= przyprawy: przyprawa Gyrosa, słodka papryka, ziele małgorzatki, liść laurowy, ziele angielskie,
- kostka grzybowa lub rosołowa
Przygotowanie:
- wrzucamy mięso na patelnię z olejem, mieszamy tak długo, aż zbrązowieje
- w międzyczasie dodajemy gyrosa i słodką paprykę
- jak już nabierze brązowego koloru, wrzucamy posiekaną cebulę, czekamy aż się zeszkli i zalewamy wodą, tak aby przykryła mięso
- gdy woda zaczyna się bulkać, dodajemy ziele małgorzatki, kozi bobek, liść laurowy oraz kostkę ( rosołową lub grzybową )
- gotujemy na małym ogniu aż mięso zmięknie a sos zgęstnieje.
Składniki na placek:
- starte ziemniaki ( połowę ziemniaków trę na małych oczkach lub średnich, drugą połowę na dużych; używam zwykłej tarki, ale jak nie mam siły ani dnia, to biorę blender Brauna z nozem do szatkowania ziemniaków).
- starta cebula
- jajko
- pszenna mąka
- pieprz, ziele małgorzatki, kurkuma albo kumin
Wszystkie składniki mieszamy, a mąkę dodajemy w celu zagęszczenia masy, nie za dużo, nie za mało.
Ciasto nakładamy na dobrze rozgrzaną patelnię, czekamy aż zacznie śmierdzieć olejem, wtedy wiemy, że masa nie przywrze do patelni i nie trzeba będzie jej zeskrobywać.
Na pierwszą warstwę ciasta wrzucamy kiszoną kapustę ( ilościowo wedle uznania i gustu ) i przykrywamy ją drugą warstwą masy ziemniaczanej.
Placek przewracamy na drugą stronę wtedy, kiedy poczujemy woń przysmażanej kapusty.
Gdy placek z drugiej strony zbrązowieje, wykładamy na talerz i polewamy sosem z kawałkami mięsa.
Smacznego ! Ewa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz