Omlet zawsze uratuje życie pod warunkiem, że mamy pod ręką jajka i składniki nadające się do smażenia na patelni. Idealne danie, do którego wrzucimy wszystko, co mamy pod ręką albo produkty, którym kończy się data ważności.
Składniki:
- pieczarki
- cebula
- czosnek
- kiełbasa, którą wrzuciłam do garnka zaraz po przyjściu
- kawałek boczku
- 2 jajka - dla dorosłego osobnika rodzaju żeńskiego w zupełności wystarczą
Przygotowanie:
- wszystkie składniki podsmażamy i na końcu wrzucamy rozbełtane jajka; rozprowadzamy je tak, żeby przykryły wszystko, co podsmażyliśmy.
Sok z kiszonej kapusty
Składniki:
- kiszona kapusta, na ogół kupuję 20, 25 deko
- cebula
- czosnek
- zioła wedle gustu - ja preferuję majeranek albo tymianek
- przyprawy wedle gustu, ale czarny pieprz, zioła małgorzatki, listek laurowy i kozi bobek to u mnie podstawa; tym razem przesadziłam z kurkumą
Przygotowanie
- cebulę i czosnek siekam, wrzucam do kapusty zalanej wodą
- gdy woda zaczyna pyrkać, wrzucam wszystkie zioła i przyprawy
- gotuję na małym ogniu 10 min
- kapustę można wykorzystać do pierogów z mięsem gorąco polecam, zwłaszcza taką z dużą ilości kurkumy, smak egzotyczny :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz