piątek, 2 sierpnia 2013

Szybki omlet z sokiem z kiszonej kapusty


Omlet zawsze uratuje życie pod warunkiem, że mamy pod ręką jajka i składniki nadające się do smażenia na patelni. Idealne danie, do którego wrzucimy wszystko, co mamy pod ręką albo produkty, którym kończy się data ważności.





Składniki: 





- pieczarki

- cebula

- czosnek

- kiełbasa, którą wrzuciłam do garnka zaraz po przyjściu

- kawałek boczku

- 2 jajka  - dla dorosłego osobnika rodzaju żeńskiego w zupełności wystarczą



Przygotowanie:

- wszystkie składniki podsmażamy i na końcu wrzucamy rozbełtane jajka; rozprowadzamy je tak, żeby przykryły wszystko, co podsmażyliśmy.





Sok z kiszonej kapusty

Składniki:

- kiszona kapusta, na ogół kupuję 20, 25 deko

- cebula

- czosnek

- zioła wedle gustu - ja preferuję majeranek albo tymianek

- przyprawy wedle gustu, ale czarny pieprz,  zioła małgorzatki, listek laurowy i kozi bobek to u mnie podstawa; tym razem przesadziłam z kurkumą




Przygotowanie

- cebulę i czosnek siekam, wrzucam do kapusty zalanej wodą

- gdy woda zaczyna pyrkać, wrzucam wszystkie zioła i przyprawy

- gotuję na małym ogniu 10 min


- kapustę można wykorzystać do pierogów z mięsem  gorąco polecam, zwłaszcza taką z dużą ilości kurkumy, smak egzotyczny :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz