Ziemniaki z piekarnika to najlepsze zapychacze na świecie. Wystarczy półtora ziemniaka lub dwa takie ziemniaki, żeby ograniczyć obiad do jednego dania, zwłaszcza w upalne dni. Nieodłącznym napitkiem będzie kwaśne mleko albo maślanka.
Składniki: ( ilość i skład można modyfikować wg własnego gustu )
- ugotowane w łupinach ziemniaki
- jarzyny czyli marchewka, burak, korzeń pietruszki, kawałek selera - też gotowane
- pieczarki
- cebula
- papryka
- żółty ser
Przyprawy
- czarny pieprz
- ostra papryka albo chilli
- ziele małgorzatki
- majeranek albo estragon albo bazylia albo ......co dusza zapragnie i co mamy na stanie
- kumin
Przygotowanie:
- warzywa gotujemy, obieramy ze skórki, ziemniaki przepoławiamy na pół, to samo robimy z warzywami, które możemy też pokroić w cząstki
- żółty ser w plastrach kroję w paski, a gdy kupuję w kostce, ścieram na tarce.
- mamy wszystko posiekane, wkładamy do miski, mieszamy i przyprawiamy, następnie posypujemy ziemniaki i nakładamy żółty ser
- olej na wierzch i do pieca na 250 stopni; ustawiam najpierw na grilla, a potem przestawiam na pieczenie od góry. 20 - 30 min max.
Gotowe posypujemy najlepiej świeżymy ziołami - sama mam teraz na balkonie tymianek i oregano.
Składniki: ( ilość i skład można modyfikować wg własnego gustu )
- ugotowane w łupinach ziemniaki
- jarzyny czyli marchewka, burak, korzeń pietruszki, kawałek selera - też gotowane
- pieczarki
- cebula
- papryka
- żółty ser
- wędlina ( doskonale nadaje się do tego wędlina, która zaczęła nam chodzić, żeby zabić zapaszek, można ją przysmażyć z cebulą i doprawić pieprzem, to tak w ramach nie marnowania ).
Przyprawy
- czarny pieprz
- ostra papryka albo chilli
- ziele małgorzatki
- majeranek albo estragon albo bazylia albo ......co dusza zapragnie i co mamy na stanie
- kumin
Przygotowanie:
- warzywa gotujemy, obieramy ze skórki, ziemniaki przepoławiamy na pół, to samo robimy z warzywami, które możemy też pokroić w cząstki
-
- pozostałe składniki kroimy w małą kosteczkę
(niektórzy przysmażają wszystko na patelni, przed posypaniem ziemniaków, ale ja wolę ww. składniki w stanie surowym )
- podsmażam kawałek boczku, dał ciekawy posmak
- żółty ser w plastrach kroję w paski, a gdy kupuję w kostce, ścieram na tarce.
- mamy wszystko posiekane, wkładamy do miski, mieszamy i przyprawiamy, następnie posypujemy ziemniaki i nakładamy żółty ser
- olej na wierzch i do pieca na 250 stopni; ustawiam najpierw na grilla, a potem przestawiam na pieczenie od góry. 20 - 30 min max.
Gotowe posypujemy najlepiej świeżymy ziołami - sama mam teraz na balkonie tymianek i oregano.
Smacznego :) Ewa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz