środa, 5 lutego 2014

Jak przygotować oliwę smakową

Oliwy smakowe są drogie i według mnie nie opłaca się ich kupować w sklepie. Warto je zrobić samemu. Są dzięki temu  lepsze  w smaku i dokładnie takie jak chcemy.

Do przygotowania oliwy potrzebne nam są buteleczki. Kupimy je w Internecie, większym hipermarkecie.

 
 

Potrzebujemy też dobrą oliwę. Nie kupujcie oliwy w jasnej butelce. Dobre oliwy sprzedawane są w ciemnych butelkach, które chronią je przed zepsuciem.

Potrzebujemy też przyprawy:

- oregano, bazylia (w zależności od upodobań)
- papryczkę chili
- czosnek

Pierwszą oliwę zrobiłam czosnkową, z odrobiną bazylii. Drugą z papryczkami i dwoma ząbkami czosnku.

Wlewamy oliwę do butelki, wrzucamy przyprawy. Czosnek możemy przekroić na pół lub wrzucić w całości.

WAŻNE!

Oliwę czosnkową należy trzymać w lodówce ze względu na to, że może się zepsuć i pojawi się w niej jad kiełbasiany.

Oliwa jest już dobra po kilku dniach, jednak najlepszy efekt uzyskamy po tygodniu.

Oliwę używam do sałatek i do pizzy zamiast ketchupu i wszelkiego rodzaju sosów. Jest dzięki oliwie przepyszna i nie "zabija" tak smaku jak ketchup.


Przepis na pyszną pizze znajdziecie - TUTAJ

Smacznego! Kinga :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz