Oliwy smakowe są drogie i według mnie nie opłaca się ich kupować w sklepie. Warto je zrobić samemu. Są dzięki temu lepsze w smaku i dokładnie takie jak chcemy.
Potrzebujemy też dobrą oliwę. Nie kupujcie oliwy w jasnej butelce. Dobre oliwy sprzedawane są w ciemnych butelkach, które chronią je przed zepsuciem.
Potrzebujemy też przyprawy:
- oregano, bazylia (w zależności od upodobań)
- papryczkę chili
- czosnek
Pierwszą oliwę zrobiłam czosnkową, z odrobiną bazylii. Drugą z papryczkami i dwoma ząbkami czosnku.
Wlewamy oliwę do butelki, wrzucamy przyprawy. Czosnek możemy przekroić na pół lub wrzucić w całości.
WAŻNE!
Oliwę czosnkową należy trzymać w lodówce ze względu na to, że może się zepsuć i pojawi się w niej jad kiełbasiany.
Oliwa jest już dobra po kilku dniach, jednak najlepszy efekt uzyskamy po tygodniu.
Oliwę używam do sałatek i do pizzy zamiast ketchupu i wszelkiego rodzaju sosów. Jest dzięki oliwie przepyszna i nie "zabija" tak smaku jak ketchup.
Przepis na pyszną pizze znajdziecie - TUTAJ
Smacznego! Kinga :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz