piątek, 20 września 2013

Pomidory na zupę - robimy przetwory.


Wrzesień to pora na robienie słoików na jesień i zimę. Czas na przygotowanie pomidorów na zupę i sosy.

UWAGA ! Do słoików wybieramy jędrne pomidory !!!! Miękkie odrzucamy, albo odkrawamy miękkie części. 

U nas myjemy słoiki płynem do naczyń. Można je zdezynfekować inaczej. Według nas, to najlepsza metoda.




Płuczemy pomidory:


Następnie, każdy pomidor przekrawamy na pół i układamy tym sposobem w słoikach:


Puste miejsca między pomidorami zapełniamy ćwiartkami.


Słoiki pełne, sypiemy do każdego szczyptę soli i napełniamy kranową wodą, ale nie do samego brzegu, do momentu, w którym zaczynają się rowki na zakrętkę.


Mocno dokręcamy zakrętki. Bierzemy duży garnek, na dnie kładziemy ściereczkę. Słoiki stawiamy tak, by nie dotykały się wzajemnie i nie obijały o ścianki garnka.


Gotujemy 20 min.  Żeby woda w takim garze zaczęła bulgotać, potrzeba 30 min. Potem najlepiej ustawić budzik albo w komórce, ale  najlepszy jest taki oto gadżet - obudzi nawet umarlaka :)


Po 20 minutach wyłączamy ogień, pozwalamy aby woda ze słoikami nieco ostygła, wynosimy na balkon, ale nie na mróz, bo inaczej tak duża różnica temperatur doprowadzi do pęknięcia szkła i zaczynamy gotować kolejną turę.

Proste, ale szkoda, że nie takie szybkie :)

Smacznej pomidorówki !!! Ewa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz