To już ostatni moment na to, by zamrozić owoce na zimę.
Ja przygotowałam maliny i jeżyny. Można również mrozić borówkę lub czarne jagody, które są idealne na problemy żołądkowe, a w zimie nie mamy przecież do nich dostępu.
Gdy parę tygodni temu pojechaliśmy z mężem do teściów, nazrywaliśmy wspólnie malin. Jeżyny dostałam od Taty, który z wielkim poświęceniem wstał wcześnie rano i nazbierał je dla mnie. Bardzo dziękuję :)
Jak mrozimy owoce? Na początek dokładnie je myjemy, następnie suszymy i układamy na cienkiej tacy. Na końcu wkładamy do zamrażalnika.
Mrozimy owoce w taki sposób by mieć pewność, że się nie skleją.
Na koniec wystarczy przesypać owoce do worka i schować ponownie do zamrażalnika.
W zimie owoce posłużą do lodów, owoców i wszelkiego rodzaju wypieków. Myślę, że będzie fajnie poczuć smak lata w mroźny dzień :)
Smacznego Kinga :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz