poniedziałek, 23 września 2013

Zamrażamy owoce na zimę

To już ostatni moment na to, by zamrozić owoce na zimę. 

Ja przygotowałam maliny i jeżyny. Można również mrozić borówkę lub czarne jagody, które są idealne na problemy żołądkowe, a w zimie nie mamy przecież do nich dostępu.



Gdy parę tygodni temu pojechaliśmy z mężem do teściów, nazrywaliśmy wspólnie malin. Jeżyny dostałam od Taty, który z wielkim poświęceniem wstał wcześnie rano i nazbierał je dla mnie. Bardzo dziękuję :)


Jak mrozimy owoce? Na początek dokładnie je myjemy, następnie suszymy i układamy na cienkiej tacy. Na końcu wkładamy do zamrażalnika.


Mrozimy owoce w taki sposób by mieć pewność, że się nie skleją.

 

Na koniec wystarczy przesypać owoce do worka i schować ponownie do zamrażalnika.


W zimie owoce posłużą do lodów, owoców i wszelkiego rodzaju wypieków. Myślę, że będzie fajnie poczuć smak lata w mroźny dzień :)

Smacznego Kinga :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz