We wrześniu zaczynamy przygotowywanie przetworów na zimę. Na targu znajdziemy tanią paprykę, czosnek oraz pomidory gruntowe.
Pierwszy raz w tym roku robię suszone pomidory, pierwsza partia została sprawdzona, smakowała i szykuję się na dalsze suszenie.
Najlepsze do suszenia są pomidory gruntowe, ja wybrałam pomidory Lima. Są mięsiste i zawierają małą ilość wody, do tego bardzo dobrze smakują.
Co potrzebujemy:
- pomidory (na pierwszy rzut kupiłam ok. 4,5 kg)
- ulubione przyprawy np. bazylia, zioła prowansalskie,
- czosnek,
- papryczkę chilli,
- oliwa z oliwek.
Do suszenia pomidorów można użyć piekarnika lub suszarki do grzybów. Ja korzystam z drugiej opcji.
Pomidory kroimy na pół i wydrążamy ze środka miąższ z pestkami, który później możemy przetrzeć i uzyskać sok pomidorowy lub zrobić z niego zupę pomidorową. Połówki pomidorów układamy na suszarce.
4 kg pomidorów zajęły 4 piętra suszarki, po 4 h suszenia korzystałam już z 3 pięter, a pod koniec pomidory zmieściły się na 2. Jeśli mamy więcej pomidorów, uzupełniamy piętra suszarki. Suszenie jest bardziej wydajne i ekonomiczne.
Wysuszone pomidory przekładamy do miski i posypujemy przyprawami.
Następnie przekładamy do słoików do 3/5 wysokości. Podgrzewamy oliwę z oliwek. Obserwujemy garnek, w którym podgrzewamy oliwę, gotowa do zalania będzie w momencie, gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza.
Do słoików wkładamy również czosnek, kawałek ostrej papryczki, w zależności od upodobań.
Po zalaniu oliwą, pomidorów nie pasteryzujemy. Słoiki odwracamy nakrętką do dołu i czekamy do momentu aż ostygną.
Suszone pomidory idealnie nadają się na kanapkę, do sałatki, pizzy. Ostatnio przeczytałam, że warto dodać z dwa pomidorki do zupy pomidorowej. Nie próbowałam, ale wszystko przede mną :)
Teraz o kosztach:
- 1 kg pomidorów to koszt 3zł, we wrześniu znajdziemy je już po 1,5 zł np. na ryneczkach hurtowych
- suszarka to jednorazowy koszt ok. 100 zł, który starcza nam na wiele lat,
- zużyłam 1 litr + jedna szklanka oliwy, cena za litr 11zł, można użyć Oleju Oliwier za ok. 7zł
- koszt prądu:
suszarka ma moc 330 W, suszy pomidory ok. 6-8 h, koszt jednej kWh - 0,63 zł, całkowity koszt 1,66 zł
Jeśli będziemy uzupełniać piętra suszarki o nowe pomidory, koszt suszenia będzie niższy.
Całość kosztuje:
pomidory 13,5 zł + prąd 1,66 zł + oliwa 9 zł (średnia cena) + dodatki (czosnek, przyprawy) ok. 3 zł = 27,16 zł.
Uzyskałam 4,5 małego słoika, co daje koszt za słoik ok. 6 zł. Ceny w sklepach wahają się od 4 zł do nawet 13 zł. Jednak robiąc pomidory samemu, mamy pewność, co do tego co jest w środku.
Jak dla mnie suszenie pomidorów jest opłacalne.
Polecam. Kinga :)
Mega mi się podoba podliczenie kosztów razem z prądem :) i czcionka bardziej strawna niż na "perfekcyjnej pani". Super!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń