Często na śniadanie przygotowuję jajka na miękko, jajka sadzone. Gdy pojawiają się szparagi, wtedy podaje do nich jajko w koszulce.
Gdy na śniadanie zamierzam zrobić kanapki, wtedy nie może zabraknąć pasty jajecznej. Znam dwa przepisy: jeden tradycyjny, a drugi, z większą ilością składników, znam dzięki mojej mamie.
Prosta pasta jajeczna
Składniki:
- 4 jajka,
- mała cebula,
- mała cebula,
- majonez,
- sól i pieprz.
Jajka gotuję na twardo:
Małą cebulę kroję w kostkę.
Ugotowane jajka również drobno kroję:
Jajka, cebulę wrzucam do miski. Dodaję dwie duże łyżki majonezu (lub więcej jeśli ktoś lubi). Przyprawiam solą i pieprzem dla smaku. Pastę robię zazwyczaj wieczorem, by wszystkie składniki miały szanse się połączyć. Wkładam na noc do lodówki.
Pasta jajeczna z wędzoną makrelą
Składniki:
- wędzona makrela,
- 2 jajka,
- mała cebula,
- ogórek kiszony,
- musztarda,
- majonez,
- sól i pieprz.
Makrela to ostatnio najpopularniejsza ryba w Polsce. Ta morska, tłusta ryba zawiera bardzo duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 (wspomagają pracę mózgu, obniżają cholesterol,
działają przeciwbólowo). Na 100 gramów ryby przypada odpowiedni 3,41g i
3,79g kwasów.
Największą wartością makreli jest selen.
Pierwiastek ten ma ogromny wpływ na naszą odporność. Dodatkowo chroni on
czerwone krwinki i błony komórkowe przed szkodliwym działaniem wolnych
rodników. Wpływa również na pracę serca oraz reguluje poziom hormonów
wytwarzanych przez tarczycę. Makrela powinna się znaleźć w diecie kobiet
w ciąży. Obniża ciśnienie krwi oraz korzystnie wpływa na rozwój mózgu i wzroku płodu.[źródło]
Pastę jajeczną z makreli przygotowujemy podobnie jak tradycyjną, tylko dodajemy więcej składników.
Ugotowane na twardo jajka drobno kroję.
Połowę dużego ogórka kiszonego kroję w kostkę. Makrelę dzielę na drobne kawałki.
Makrelę i ogórek dodaję do jajka.
Połowę cebuli kroję w kostkę i dodaję do miski. Dodaję łyżkę majonezu i małą łyżeczkę musztardy. Przyprawiam solą i pieprzem.
Całość delikatnie mieszam.
A rano nie pozostaje nic innego jak zrobić pyszne kanapki z pastami jajecznymi i nie tylko.
pasta jajeczna
pasta z wędzoną makrelą
Smacznego Kinga :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz