niedziela, 28 lipca 2013

Pasta jajeczna na dwa sposoby - tradycyjna i z makrelą

Jak już pisałam wcześniej jestem, wraz z moim mężem, wielbicielką jajek pod każdą postacią.

Często na śniadanie przygotowuję jajka na miękko, jajka sadzone. Gdy pojawiają się szparagi, wtedy podaje do nich jajko w koszulce.

Gdy na śniadanie zamierzam zrobić kanapki, wtedy nie może zabraknąć pasty jajecznej. Znam dwa przepisy: jeden tradycyjny, a drugi, z większą ilością składników, znam dzięki mojej mamie.

Prosta pasta jajeczna

Składniki: 

- 4 jajka,
- mała cebula,
- majonez,
- sól i pieprz.

Jajka gotuję na twardo:


 Małą cebulę kroję w kostkę. 


Ugotowane jajka również drobno kroję:


Jajka, cebulę wrzucam do miski. Dodaję dwie duże łyżki majonezu (lub więcej jeśli ktoś lubi). Przyprawiam solą i pieprzem dla smaku. Pastę robię zazwyczaj wieczorem, by wszystkie składniki miały szanse się połączyć. Wkładam na noc do lodówki.

Pasta jajeczna z wędzoną makrelą

Składniki: 

- wędzona makrela,
- 2 jajka,
- mała cebula,
- ogórek kiszony,
- musztarda,
- majonez,
- sól i pieprz.


Makrela to ostatnio najpopularniejsza ryba w Polsce. Ta morska, tłusta ryba zawiera bardzo duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 (wspomagają pracę mózgu, obniżają cholesterol, działają przeciwbólowo). Na 100 gramów ryby przypada odpowiedni 3,41g i 3,79g kwasów. 


Największą wartością makreli jest selen. Pierwiastek ten ma ogromny wpływ na naszą odporność. Dodatkowo chroni on czerwone krwinki i błony komórkowe przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wpływa również na pracę serca oraz reguluje poziom hormonów wytwarzanych przez tarczycę. Makrela powinna się znaleźć w diecie kobiet w ciąży. Obniża ciśnienie krwi oraz korzystnie wpływa na rozwój mózgu i wzroku płodu.[źródło]

Pastę jajeczną z makreli przygotowujemy podobnie jak tradycyjną, tylko dodajemy więcej składników.
Ugotowane na twardo jajka drobno kroję. 


Połowę dużego ogórka kiszonego kroję w kostkę. Makrelę dzielę na drobne kawałki.

Makrelę i ogórek dodaję do jajka.


Połowę cebuli kroję w kostkę i dodaję do miski. Dodaję łyżkę majonezu i małą łyżeczkę musztardy. Przyprawiam solą i pieprzem.


Całość delikatnie mieszam.

A rano nie pozostaje nic innego jak zrobić pyszne kanapki z pastami jajecznymi i nie tylko.

pasta jajeczna

pasta z wędzoną makrelą

Smacznego Kinga :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz