niedziela, 9 lutego 2014

Tiramisu - prosty, szybki do zrobienia i przepyszny deser

Uwielbiam Tiramisu i przygotowuję go najczęściej na specjalne okazje. Mimo, iż oryginalny przepis mówi, by użyć do jego przygotowania surowe jajka, ja przygotowuję go bez jajek. Nie przekonam się do użycia surowych - dla mnie to niekoniecznie coś zdrowego.

Do przygotowania Tiramisu potrzebujemy (porcja na 4 pucharki):

- serek Mascarpone - 250g,
- śmietanka 30% lub 36 % - 130g,
- biszkopty
- cukier puder
- mała filiżanka kawy
- kakao.

Opcjonalnie 50g likieru Amaretto - ja przygotowuję wersję bez alkoholu.

Śmietanę ubijamy i dodajemy do serka Mascarpone. Dodajemy cukier puder do smaku, jeśli lubimy bardziej słodkie desery.

Jeśli robimy wersję z alkoholem to wlewamy go do kawy.

Maczamy biszkopty w kawie i wkładamy do pucharka, następnie warstwa kremu, znowu biszkopty itd.


Górę posypujemy kakao i wstawiamy do lodówki. Najlepiej deser smakuje następnego dnia, ale możemy odczekać kilka godzin i deser będzie równie pyszny.



Zbliżają się Walentynki - jest to idealna okazja do przygotowania Tiramisu.

Smacznego! Kinga :)

1 komentarz: