piątek, 30 sierpnia 2013

Pyszny, puszysty, mój ulubiony Murzynek

Każdy kto mnie zna wie, że moim ulubionym ciastem jest murzynek. Może być zwykły, bez dodatków, a czasem z bitą śmietaną i polewą czekoladową.

Dzisiaj przedstawię przepis na murzynka bez dodatków, od Was będzie zależało, czy go udekorujecie.

Do jego przygotowania potrzebne nam będą:

- 1 i 3/4 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 szklanka mleka,
- 1/3 szklanki oleju,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,

Weźcie większą szklankę do odmierzania ilości produktów. Cały czas używajcie tej samej szklanki by zachować proporcje.

Jak wykonać murzynka krok po kroku:

Odmierzamy mąkę:




Dodajemy 2 łyżeczki proszku do pieczenia:


1/2 łyżeczki sody oczyszczonej


2 łyżki kakao



3/4 szklanki cukru (jak ktoś woli mniej słodkie 1/2 szklanki wystarczy)


1 szklanka mleka



1/3 szklanki oleju


1 jajko


Dodajemy 1 łyżeczkę cukru waniliowego i całość mieszamy. Nie mikserem tylko ręcznie by nie uzyskać do końca gładkiej masy, ale tak by całość się połączyła.  Murzynek będzie bardziej puszysty.



Całość wlewamy do formy, wstawiamy do włączonego piekarnika na 200 stopni i pieczemy 30-40 minut. Po 30 minutach należy sprawdzić czy środek jest już suchy, jeśli nie to pieczemy dalej.


Smacznego Kinga!


2 komentarze:

  1. Witam
    W jaki sposób zrobić tego Murzynka z bitą śmietaną? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Upiec w okrągłej foremce, przekroić na pół i wypełnić bitą śmietaną

      Usuń