czwartek, 10 października 2013

Papryka konserwowa na zimę

Bardzo lubię paprykę konserwową, ale taką którą sama przygotowuję. W sklepie można kupić czerwoną paprykę już za 3,99zł.

 


Zanim zaczniemy przygotowywać zalewę musimy umyć słoiki. Najlepiej w zmywarce, w wysokiej temperaturze. Można je również wyparzyć w piekarniku.


Aby przygotować zlewę potrzebujemy:
  • 5 szklanek wody
  • 0,5 szklanki octu 10 %
  • 0,5 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 12 ziaren pieprzu
  • 4-5 liści laurowych
  • 1,5 łyżeczki gorczycy

Całość mieszamy w garnku i gotujemy przez 5 minut (od zagotowania wody). 

Kroimy paprykę na kawałki, wkładamy do słoika, a następnie wlewamy przygotowaną zalewę.
Cały czas mieszamy zalewę w garnku, aby woda nie oddzielała się od oleju. Następnie słoiczki pasteryzujemy od 15-20 min.


Zrobiłam w sumie 6 słoiczków z tej zalewy i tylko czekam, aż będzie gotowa i podam do obiadu. To naprawdę nie jest czasochłonne więc Wam polecam :) Kinga


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz