czwartek, 25 lipca 2013

Ciasto z rabarbarem

Pieczenie ciast nigdy nie było moją mocną stroną, zazwyczaj wychodziły zakalce, które i tak znikały w oka mgnieniu.

Nie piekłam ciasta od ........paru lat chyba. Więc nadeszła pora żeby się przełamać i spróbować jeszcze raz.

Przepis zapożyczyłam od

 

Link do przepisu na zdjęciu


Składniki:
  • 5 sztuk rabarbaru
  • 200g mąki pszennej tortowej
  • 200g cukru
  • 200g masła
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
Post będzie tak szybki,  jak ten przepis.


Składniki łączymy:



Ciasto na etapie końcowym: 

( na tym etapie można zakończyć 'pieczenie' i wykorzystać ciasto w tej formie do posmarowania herbatników, ciastek maślanych ...... możliwości są nieskończone ) 




Przekładamy masę do formy a następnie wstawiamy do piekarnika 

( spinacze trzymają papier w ryzach, usuwamy je przed włożeniem ciasta do piekarnika! )



Efekt końcowy



Ciasto wyszło nieco wilgotne, ale na szczęście smakowało :) 



Smacznego !!! Ewa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz